![]() |
tintahalas édeskömény saláta |
Ha azt mondom: "Az élet napos oldala", sokunknak mindjárt eszünkbe jut Török -Bognár Renáta. Csodálatos fotói, melyek tele vannak élettel, természetességgel, engem is lenyűgöznek. Reni megkeresésemre igent mondott, aminek nagyon örültem. Ezért ma az Ő történetét olvashatjuk:
![]() |
az eszközök |
- Reni, hogy indult a blogos pályafutásod? Azt tudjuk, hogy szerettél főzni, de mi késztetett arra, hogy belevágj a bloggerkedésbe?
Nagyon sokáig nekem tudomásom sem volt az internetes blog műfajáról, azt sem tudtam, hogy léteznek egyáltalán olyan adott témákra specializálódott internetes naplók, mint pl. a gasztroblogok. Aztán amikor külön költöztünk, sokat bújtam a netet és akkor bukkantam rá ezekre. Nagyon megtetszett és mivel állandóan el akartam újságolni mindenkinek a konyhai sikerélményeimet, így úgy gondoltam, hogy ez lesz a legmegfelelőbb kommunikációs csatorna. Először úgy gondoltam, hogy biztos csak a hozzátartozóim fogják olvasni, de mára már több ezren rendszeresen követik a bejegyzéseimet.
![]() |
friss tojás a mamától |
- Hogy találtad ki a blogod címét?
Nem is tudom pontosan, hogy miként ugrott ez be. Valami olyat szerettem volna, ami a főzés és a fotózás iránti szeretetemet tükrözi majd és titkon bíztam abban, hogy egyszer anyukámon kívül másnak is tetszeni fog az, amit csinálok és meghozza a napsütést a mindennapjaikba. Lehet ez így butaság, de ennél okosabb választ nem tudok adni.
![]() |
Amalfi |
- A fotóid csodaszépek. Ezt elmondhatjuk mind az étel-, mind az esküvői és családi-, mind az utazásaid során készített fotóidról. A fényképezés is régi hobby? Tanultad a fotózást?
![]() |
túristák, gondolák |
A fényképezés mondható régi hobbimnak. Amikor gyerekkoromban a kis filmes kompakt gépemmel jártam kirándulni, már akkor is szívesen fotózgattam, bár a papám szerint elég bugyuta, elcsúszott kompozíciókat sikerült összehoznom (ami valóban így is volt). Persze akkor kínosan ügyelnem kellett arra, hogy 24 kocka, az bizony 24 kattintást jelent, így nem lehetett agyba-főbe exponálgatni, sőt még a költőpénzemet is ügyesen kellett beosztogatnom, hogy elő tudjam hívatni a fotókat. Amikor megismerkedtem a férjemmel (6 éve), akkor neki volt egy digitális kompakt gépe. Ekkora datálható talán az, hogy komolyabban elkezdett érdekelni a fotózás és annak mikéntjei. Három éve a kompakt lecserélődött tükörreflexesre és innentől kezdve, betegesen „expofüggő” vagyok. Tanulni sosem tanultam, úgy gondoltam, hogy inkább magam próbálom meg kitapasztalni az összefüggéseket, hogy tudatosan tudjam kezelni a gépet.
![]() |
látkép Velence |
- Külön eltervezed, melyik ételed fog a blogba bekerülni, vagy csak spontán jön, a pillanat hevében?
![]() |
rucolas spaghetti |
- Hogy találsz időt a főzés közben a fotók elkészítésére? Mennyivel növeli meg az étel elkészítésének idejét, hogy közben fotó készül róluk, nincs nagy rumli miatta?
Ma ez már egészen másképp zajlik, hiszen itthonról dolgozom, nem kell kapkodnom, nyugodt körülmények között, szép fényekkel tudok fotózni. Ha megvan, hogy mi lesz az étel, akkor kitalálom, hogy milyen háttért szeretnék hozzá látni, milyen formában szeretném tálalni és milyen kiegészítőket, textileket használok majd hozzá. Nagyjából felépítem a kompozíciót és így már csak a kitálalt ételt kell elhelyezni.
Sokszor készülnek fotók a hozzávalókról, ezeket általában akkor készítem, amikor még nem állok neki a főzésnek. Szerintem az étel elkészítésének idejét nem növeli meg abszolút, na jó, lehet, hogy 2-3 perccel igen, de ez lényegtelen. Ma már nyugodtan, ügyes logisztikával intézem ezeket. A férjem megkapja az adagját, hogy ne éhezzen, és egy másik tányérral én elvagyok.
![]() |
az edények |
- Hogy képzeljük el; főzés közben a család apraja, nagyja is körülötted tüsténkedik?
![]() |
esküvő |
- Az ételeid fotózása után egyszer csak jöttek az esküvők és családi fotózás? Mesélnél róla, hogy indult?
![]() |
baba fotó |
- A blogodat harmadik éve írod. Gondoltad volna, hogy ez idő alatt megváltozik az életed?
-
- Most már fő foglalkozásban is a hobbidat művelheted, ami szuper dolog. Nagyon rögös volt az út idáig? Volt idő, amikor nehézségbe ütközött a blog üzemeltetése?
![]() |
pisztáciás sütemény hozzávalók |
spagetti homárral |
- Mennyire foglal le a munkád, a blogírás, jut szabadidőd mellette, (ezt mivel töltöd)?
![]() |
garnéla |
- A fotóidon mindig gyönyörű vidéki stílusú háttereket, beállításokat láthatunk. Otthonod is ezt a stílust tükrözi? Megosztanál pár képet velünk az otthonod kedvenc helyeiről? És ha egy családi fotót is láthatnánk?
- Biztos családod is örül a sikereidnek, hogy fogadják a hobbyd, a hétvégi munkákat?
- Most olvastam a bejegyzésedben, hogy az európai gasztroblogok között az első 10-ben szerepeltél, sőt elsőként jelentetett meg az író. Gratulálok! Milyen válogatás volt? Mit éreztél, mikor megtudtad?
![]() |
narancsos korianderes keksz |
- Reni, nagyon köszönöm az interjút, sok sikert kívánok a munkádhoz és "Az élet napos oldalához". És még egy kívánság: Legyen az életed mindig a napos oldalon!:)
- Még nincs Vége!! Renáta készült Nektek egy új inycsiklandozó recepttel. Ezt csak itt olvashatjátok, még a blogján sincs fent:)
![]() |
bulgur |
Kakukkfüves bulgurral töltött gomba
Hozzávalók 2 főre:
10 db gomba (pl. csiperke)
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 ág kakukkfű
2 ek. bulgur
frissen reszelt juhsajt
olívaolaj
só
bors
![]() |
hozzávalók |
A hagymát vágjuk apróra, majd kevés olívaolajon pároljuk meg.
A bulgurt öntsük fel 4 evőkanálnyi vízzel, majd főzzük meg pár perc alatt.
A gombákat tisztítsuk meg, törjük ki a szárukat. Az előbbieket helyezzük egy sütőtálba, az utóbbiakat vágjuk apró kockára.
Keverjük össze a gomba összevágott szárát a bulgurral, a párolt hagymával, a kakukkfű leveleivel, sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg vele a gombafejeket, szórjuk meg a tetejüket sajttal, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, majd toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Ha nagyon elkezdene pirulni a teteje, takarjuk le alufóliával.
Melegen tálaljuk.
![]() |
az elkészült töltött gomba |
Reni blogját az "Az élet napos oldala"-t megtaláljátok itt!
Az utazásai során készült fotókat itt!
Az esküvői- és babafotókat pedig itt!
![]() |
evőeszközök |
A fotókat az interjúhoz Reni biztosította. Az Ő tulajdonai. Felhasználásuk kizárólag Renáta engedélyével lehetséges!

3 megjegyzés:
Szuper olvasmány, így, munka előtt...! Köszönöm! J.
Judit! Örülök, hogy tetszett, köszi:))
Köszönjük Nektek, Móni és Reni az interjút, nagyon jó volt! A receptet a végén pedig ki kell próbálni mindenféleképp! : )
Megjegyzés küldése